Siirry pääsisältöön

Steinerkoulu on tavallinen asia


Steinerilaisuus on siis niitä ihan tavallisia asioita, joista istuva presidenttikin puhuu.

Steinerkoululaisuus voi parhaimmillaan olla sitä, että myöhemmissä elämän käännekohdissa mieleesi tulee aina se luokanopettaja, joka kulki mukanasi ensimmäisestä kouluun tutustumisesta aina yläluokille saakka. Opettaja, joka käytti aikaa tutustuakseen jokaiseen oppilaaseen ja heidän perheisiinsä. Opettaja, joka osasi kirjoittaa juuri sopivat sanat jokaisen oppilaan henkilökohtaiseen kevätrunoon ja joka oli sydämeltään läsnä koulun kaikenlaisissa, arkisissa hetkissä. Hän, jonka saatat aikuisena todeta yhdeksi elämäsi tärkeimmistä henkilöistä. Kuvitelkaa, sellaisen opettajan minä sain. Siis kiitos, Veli.

Steinerkoululaisuus on myös ekologisten arvojen oppimista. Se voi näkyä muun muassa siinä, että eräskin ala-asteella tehty tuoksupussi on yhä tallessa ja tuoksuu vielä ollessasi kolmekymppinen. Se on luonnon kunnioittamista ja luonnonmukaisuutta – kaupunkilaislapsena opin ymmärtämään muun muassa maataloutta, viljeltyäni ja puituani viljan luokkakavereiden kanssa. Se on rauhaa oppia omassa tahdissa ja mahdollisuuksia oppia monella tavalla. Tekemällä, kokemalla. Tavoilla, jotka saavat asiat jäämään mieleen.

Steinervanhemmuus on meillä sitä, että entinen Tiitiäinen on saanut pienen Tähtitarhalaisen. Se tuntuu liikutuksen hetkissä, kun lapsi laulaa laulujaan ja tunnistat niiden sanat omasta lapsuudesta. Pian voidaankin yhdessä opetella, että miten se Choroi-huilu saadaan soimaan. Kiitos siis, äiti, kun pidit senkin tallessa - ja että alun perin kuljetit minut steinerkasvatuksen polulle, ollen mukana tarhan ja koulun yhteistoiminnoissa kiinnostuneena vanhempana, muiden mukana.

Steinerilaisuus on siis niitä ihan tavallisia asioita, joista istuva presidenttikin puhuu. Se on hallituksen kärkihankkeessa oloa (Paula, vieläköhän ehdit opettaa lapsellenikin ruotsia, kun tarpeeksi varhennetaan) ja normaalia eloa. On se myös bonuskokemuksia koulun peruspuurtamisen ohella. Se on sekä valtavirtaa että ainutlaatuisia vaihtoehtoja. Steinerilaisuus on yksi mahdollisuus elää omannäköistä elämää.


Teksti: Miina Korpi

Kuvat:
  • Ensimmäinen kuva: Miina syksyllä 2017 (kuva Tiina Yli-Kivistö)
  • Toinen kuva: Miina Vaasan Steinerkoulun 3.luokkalaisena, luokkatovereineen ja näiden vanhempien kanssa, luokan rakentaman huvimajan harjannostajaisissa 2.6.1999. (Kuva Raili Korpi)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muistelen kouluvuosiani steinerissa lämmöllä

Kaikki luokkakaverini eivät tosiaan haaveilleet taiteilijan urasta tai tarttuneet värikyniin mielellään, mutta vihkojen kuvittamisessa on kyse paremmasta oppimisesta.
Vihkotyöskentely, aamuruno, näytelmät, käsityöt, eurytmia, puuhuilut, jakso-opetus, luokkayhteisö, tutut opettajat, harjoittelut, matkat, leirit, itse tekeminen ja itse kokeminen.

Siinä muutama esimerkki seikoista, joita oli helppo listata steinerpedagogiikkaa kummasteleville, toisissa kouluissa opiskeleville kavereilleni lapsuudessa ja nuoruudessa. Silloin, kuten nykyäänkin, tunsin suurta ylpeyttä edustamastani erilaisesta koulumaailmasta, vaikken varmasti osannut vastata ihmettelijöille kertaakaan kysymykseen ”miksi”. Jos ei oikeita vastauksia, niin joitain oivalluksia aikuistuminen on tuonut näiden yksityiskohtien taakse.


Kirjoitin ylioppilaaksi Jyväskylän steinerlukiosta neljä vuotta sitten ja nyt takana on hyvä rupeama yliopisto-opintoja. Vietän tällä hetkellä opinnoistani välivuotta, jonka päätin pyhittää rakka…

Kokanderin koulumuistot

Olin jännittänyt ala-asteelle menoa, mutta koulu ei ollutkaan se vaatimusten paikka, joksi sen olin mielessäni maalannut.
Aloitin vuonna 1986 Steiner-esikoulussa Mainiemessä. Muistan suuren pihan leikkimökkeineen ja vanhoine tammineen. Perjantaisin leivottiin aina pullaa kotiin vietäväksi. Vielä lämpimät pullat laitettiin ruskeaan paperipussiin, joihin oli taiteiltu vahaliiduilla ja kirjoitettu oma nimi. Lepohuoneen muistan ja eskaritätien suuret hameet, joiden helmoihin kaikki halusivat käpertyä. Suuri kunnia oli saada sammuttaa kynttilät satuhetken jälkeen. Oli monia arkisia rituaaleja, joissa koin olevani osa luontoa, maailmankaikkeutta ja jotain vielä suurempaa. Tänään tiedän, että sitä kutsutaan rakkaudeksi.

Ala-asteella minulla oli ihmeellisiä opettajia. Ihailin ja arvostin heitä. Kotoa opittu turvallisuuden ja hyväksytyksi tulemisen tunne ikäänkuin jatkui koulussa. Olin jännittänyt ala-asteelle menoa, mutta koulu ei ollutkaan se vaatimusten paikka, joksi sen olin mielessäni m…