Siirry pääsisältöön

Steinerkoululainen, joka neuloi itselleen ammatin


Steinerkoulu on antanut minulle itseluottamusta. Ei oikeastaan koskaan tule sellaista tilannetta, ettenkö ajattelisi että kyllä minä tähän pystyn ja tämän osaan – ja jos en osaa, niin opettelen. 

Kun Veera Välimäki aloitti steinerkoulun kolmannella luokalla, häntä jännitti eniten, että miten käy kun muut osaavat neuloa ja hän ei. Eipä arvannut, että neulomisesta ja neuleiden suunnittelusta tulisi hänelle vielä joskus ammatti. Ja että hänellä olisi faneja amerikoissa asti.

- Muistan sen tunteen elävästi. Suunnittelin todella yksinkertaisen mallin, koska ajattelin että värin vaihto on kauhean vaikeata. Kun sitten pääsin työssä vauhtiin, huomasin että neulominen olikin ihan helppoa ja minua harmitti kun piti sitten seurata loppuun asti niin tylsää mallia, muistelee Veera kolmannen luokan kokemuksiaan Porissa.

Koulun jälkeen Veeran tie vei arkkitehtuuria opiskelemaan. Ensimmäisen lapsen synnyttyä hän etsi käsilleen jotakin tekemistä, jota voisi tehdä aina kun aikaa perheen äidin hommista liikenisi, ja löysi neulepuikot. Kun mieleisiä neulemalleja ei löytynyt hän alkoi suunnitella niitä itse.

- Jos aika ei olisi tällainen, että blogin pitäminen ja kuvien jakaminen on näin helppoa, tämä homma ei olisi kasvanut näin isoksi, toteaa Veera. 100% rain -blogissaan hän alkoi jakaa mallejaan kuvina ja ohjeina. Verkkoalusta mahdollisti myös kaupan tekemisen – jolloin Veerasta tuli design-kauppias. Vuodesta
2008 alkaen ilmestynyt englanninkielinen blogi on kerännyt lukijoita ja asiakkaita ympäri maailmaa.

Blogin menestyksen johdosta kustantaja otti yhteyttä ja ehdotti kirjaa. Nyt kirjoja on syntynyt jo kaksi – Lankaleikki ja Huivileikki (Atena), joista ensimmäinen on mennyt jo myös Yhdysvaltain markkinoille. Atlantin takana neuleet ovat iso bisnes. Pari vuotta sitten vuoden käsityöläiseksi valittu Veera voi vain hämmästellä kuinka nopeasti asiat ovat edenneet.

Veeran selkeät neulemallit ovat herättäneet ihastusta laajasti. Etenkin neuleisiin täysin hurahtaneiden,  eli kuten he itse itseään kutsuvat HC neulojien, keskuudessa hän on kansainväisesti tunnettu julkkis.

- On ihanaa, kun ihmiset ottavat hihasta kiinni ja kertovat tai näyttävät mitä ovat tehneet minun ohjeillani. Ehkä hienointa tässä hommassa on se, että saa ihmiset ihmiset tekemään itse käsillään, houkuteltua heidät kokeilemaan jotakin uutta ja pois näyttöpäätteen ääreltä, sanoo Veera hymyillen samalla kun kirjoittaa nimikirjoituksia uusimman kirjansa julkaisutilaisuudessa.

Nyt Veera asuu perheineen Karjalohjalla, maaseudun rauhassa.
- Omat kokemukseni steinerkoulusta olivat niin hyviä, että halusin omatkin lapset sinne. Minä olen itse ollut kummassakin koulumuodossa ja valitsin steinerkoulun. Lapseni ovat nyt 1. ja 3.luokalla (vuonna 2014) Sammatin
vapaassa kyläkoulussa – ja se on niin oikea paikka heille! Täällä on muutenkin kaikki maaseudun edut ja silti Helsinki on lähellä, kehuu Veera kotiseutuaan.

- Steinerkoulu on antanut minulle itseluottamusta. Ei oikeastaan koskaan tule sellaista tilannetta, ettenkö ajattelisi että kyllä minä tähän pystyn ja tämän osaan – ja jos en osaa, niin opettelen. Veeran kirjat ovat malliesimerkkiejä ’alustaloppuun’ työstä. Sen lisäksi, että hän on suunnitellut neulemallit, on hän tietenkin neulonut ne, kuvannut – joko itsensä, lapsiensa tai ystäviensä päällä, kirjoittanut ohjeet ja taittanut koko kirjan painokuntoon. 
- Kai se kirjansitominenkin menisi, tehtiinhän sitäkin steinerkoulussa
muistelee Veera.

Teksti ja kuva: Pia Pale
Kirjoitus on julkaistu Steinerkasvatus-lehdessä 4/2014

Veeran blogi:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Steinerkoulu teki vaikutuksen

Opetus antoi monelta taholta mahdollisuuksia luovaan ilmaisuun ja mahdollisuuksia purkaa omaa energiaa luovasti.  Alina Tomnikov tuli Vantaan steinerkouluun kolmannelle luokalle ja kävi samaa koulua aina ylioppilaaksi asti. Siirtymä koulusta toiseen sujui hienosti. Kiusaaminen jäi taakse. Alina muistelee, miten ovela luokanopettaja Sirpa oli ollut suunnitellessaan uuden oppilaan tulon luokkayhteisöön. Ennen ensimmäistä päivää uudessa koulussa opettaja oli lähettänyt Alinan tutustumaan ja leikkimään yhden tulevan luokkakaverinsa luokse. Sitten ensimmäisenä päivänä tuntui helpottavalta, kun juuri vieruskaveri luokassa oli jo tuttu ja neuvoi uusissa työtavoissa. Alina kehuu saaneensa tästä luokkakaverista turvallisen mentorin steinermaailmaan. Alina kertoo olevansa nykyisinkin paljon yhteyksissä ”steinertyyppeihin”. Välit useiden entisten luokkatovereiden kanssa ovat erittäin läheiset. Kysyessäni Alinalta milloin hän tiesi ryhtyvänsä näyttelijäksi, hän kuvailee steinerkoulun oppim

Elisa Malik - "true steiner"

Lämpimimmät muistot steinerkoulusta Elisalla ovat eskarivuodesta. Silloin puraisi käsityökärpänen, joka on jatkunut erilaisin askarteluin näihin päiviin ja YouTube videoihin asti. Elisa säteilee videolla ja esittelee aamurutineja, bullet journaliaan, hupsuja haasteita, kokkaustuokioita poikaystävän kanssa. Videot ovat rehellisiä ja hassuja, iloisia ja arkisia. Hän on yksi näitä uuden ajan ihmeitä, vloggaava ihminen, jonka edesottamuksia seurataan. Elisa Malikin kanavalla YouTubessa on 88 tuhatta tilaajaa. Tammikuussa Elisa kävi pokkaamassa Kultaisen Venlan osallistuttuaan parhaaksi lasten- ja nuorten ohjelmaksi äänestettyyn YLE:n Metsähaasteeseen. Elisa kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Rudolf Steiner -koulusta keväällä 2016. Sittemmin hän on keskittynyt tubettamiseen, yli 200 videon verran. – Youtube videoiden teko on ollut helppoa kun on koulussa oppinut luovuutta ja käsillä tekemistä, toteaa Elisa, joka on omasta mielestään kyllä melko “true steiner”, koska steinerkoulupolku

AINO KAMUNEN JA MIMERKKI - LAPIN STEINERKOULUN ALKUVIRIKKEINÄ

2019 tulee kuluneeksi 100 vuotta ensimmäisen steinerkoulun perustamisesta. Kerron tässä omakohtaisia kokemuksia Rovaniemen seudun steinerkouluyhdistyksen syntyvaiheista 1980-luvun alkupuolella. Tämä näkökulma on vain yksi säde koko tarinasta. Steinerkoulut syntyvät vanhempien tahtojen summasta. Rovaniemen steinerkoulun taustalla on poikkeuksellisen voimakas vanhempien tahdonvirike. Lastentarhanopettaja Aino Kamusen työllä on tärkeä merkitys Rovaniemen steinerkoulun historiassa. Teksti: Eeva Snellman 1.8.2019  Esikoistani odottaessani vuonna 1980 suoritin samanaikaisesti kasvatustieteiden aineopintoja Lapin yliopistossa Rovaniemellä. Käsityönopettaja-ystäväni houkuttamana lähdin nukkekurssille setlementtiliike Rovalan kansalaisopistoon. Aino Kamusen ohjauksessa työstin steinerpedagogisen nuken, joka sai nimekseen Rauha. Rauhan kaksisävyiset kellanvaaleat hiukset tein Ainon keritsemistä, kehräämistä ja kasveilla värjäämistä villalangoista. Nukkeja tehdessämme Aino luki meille